Şanlıurfa Gıda Mühendisleri Odası İl Temsilciliği'nden "Dünya Gıda Günü" açıklaması

16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla bir açıklama yapan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Şanlıurfa İl Temsilciliği, her geçen yıla gıdaya ulaşmada yaşanan zorluğun daha da artığına dikkat çekerek "İktidar, 2025 yılı ve sonrası için kamu yönetimi bütçesinde tarımdan ve gıdadan tasarruf yapmamalıdır" denildi. Açıklamada ülkedeki tarım politikaları da eleştirildi.

Şanlıurfa Gıda Mühendisleri Odası İl Temsilciliği'nden "Dünya Gıda Günü" açıklaması

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ŞANLIURFA- TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Şanlıurfa İl Temsilciliği Yönetim Kurulu, her yıl 16 Ekim'de kutlanan 'Dünya Gıda Günü' dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Bu yıl Dünya Gıda Günü temasının “Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı" olduğuna dikkat çekilen açıklamada güvenli gıda ve temiz suya erişimin insan hakkı olmaktan uzaklaştığı belirtildi.

“ÜLKEMİZDE İNSANLARIN %8,5'U AÇLIK SINIRINDA”

Türkiye'deki tarım politikalarını eleştiren açıklamada "Ülkemizde ise alanı tümüyle yerli ve yabancı sermayenin insafına bırakan, dışarıya bağımlılığı artıran yanlı ve yanlış politikalarda ısrar edilmesi, tarım ve gıdada yaşadığımız sorunları büyütmektedir. Bugün dünyada ve ülkemizde gıda egemenliğini yaşama geçirmek bir yana, tarım ve gıda sistemi tekelci çok uluslu şirketlerin ve yerli ortaklarının kontrolü altındadır… Gıda güvencesinin sağlanamadığı bir dünyada, adil ve demokratik bir düzen içinde yaşayabilmek hayaldir. Bugün ülkemizde insanlarımızın %22`si yeterli gıdaya ulaşamamakta %8,5`u ise açlık sınırında yaşamaktadır. Dünyada gıda fiyatları düşüş gösterirken Türkiye’de artmaya devam etmektedir. Tarımsal temel girdiler ve ürünlerde dışarıya bağımlılık büyük sorundur. Her sıkışılan anda ithalata sarılmakla gıda enflasyonu düşmez, çözüm ülkemizdeki üreticiyi ve üretimi koruyan somut politikalarla sağlanabilir" ifadelerine yer verildi.

TARIMSAL ÜRETİMDEKİ SORUNLAR…

Ülkede tarımsal üretimin sorunlu olduğu belirtilerek çözüm önerisi olarak “Kar eden çiftçiler önünü görerek ve gençleşerek üretime devam edebilir, aksi halde üretim maliyetleri nedeniyle arazisini ekmeyen çiftçinin arazisini zorla kiralayarak üretimde arz sorunu çözülemez" denildi.

Pazarlama ve tedarik zincirinde de yaşanan sorunlara değinilerek şu hususa dikkat çekildi:

“Güçlü, özerk üretici ve tüketici kooperatiflerinin olmadığı süreçte, zincir marketlerin tekelci yapısı ya da Hal Yasası tartışmaları arasında tarla ve tezgâh arasında oluşan yüksek fiyat makasında, üretici düşük fiyata ürününü satarken, tüketici ucuz gıdaya erişememekte, sağlıklı ve yeterli beslenememektedir. Uygulanan ekonomik program nedeniyle alım gücü düşen dar ve sabit gelirli yurttaşlarımız, raflar dolu olsa da yeterince gıdaya ulaşamamaktadır”

GIDA ÜRETİMİ VE DENETİMİNE DAİR ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Son zamanlarda gündemdeki yerini koruyan gıda üretimi ve denetimine dair de çözüm önerisi bildirilen açıklamada “Ülkemizde gıdanın üretimi ve denetimi süreçlerinde sorunlar yaşanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uzun bir aradan sonra laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı tespit edilen gıdaları üreten, ithal eden ve piyasaya arz eden firmalar kamuoyu ile paylaşıldı. ‘Köftede domuz eti var mı?’ tartışmaları arasında kamuoyundaki infial anlaşılabilir, ancak sorun çok boyutludur ve çözüm için gecikmeden atılması gereken adımlar vardır. Halkımızın gıda güvenliği için Bakanlığın yıllardır uyguladığı beyana dayalı üretim izni modelini bırakıp, tüm gıda işletmeleri için Bakanlık denetimi ve kontrolü sonucu onay verildikten sonra üretimin yapılabildiği sisteme geçilmelidir. Gıda işletmelerini merdiven altından kurtarmak için kayıt altına alınması yeterli bir uygulama değildir. Küçük işletmelerde de gıda güvenliği koşullarını sağlayacak şekilde çalışmalar yapılmalı, Çalıştırılması Zorunlu Personel (ÇZP) zorunluluğu buralarda da uygulanmaya başlanmalıdır. Yetersiz olan Bakanlık denetçi sayısı arttırılmalı, Tasarruf Genelgesi gerekçesine sığınmadan bir an önce bu konuda eğitim almış teknik personelin kamuya ataması yapılmalıdır” denildi.

“İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI ERTELENMEMELİ”

İş cinayetlerine de dikkat çekilen açıklamada yapılması gerekenlere dair şu öneriler sunuldu:

“İş yerinde olması gerektiği gibi, tarımsal üretim ve gıda üretiminin yapıldığı tüm işletmelerde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği kuralları harfiyen uygulanmalıdır. Alınmayan önlemler ve yetersiz denetimler sonucu yaşanan iş cinayetlerinde her geçen gün emekçiler hayattan koparılmaktadır. En son yaşanan makarna fabrikası patlamasında çalışma yaşamının henüz başında olan bir meslektaşımız yaşamını yitirmiştir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ertelenmeden, taviz verilmeden, yetersiz kısımları düzenlenerek hayata geçirilmelidir.”

“TARIM VE GIDADAN TASARRUF YAPILMAMALI”

Ayrıca iktidara çağrı yapılarak “Unutulmamalı ki, yaşamak bir insan hakkı ise, yaşamın kaynağı gıdaya ve temiz suya erişmeyi sağlayan gıda hakkı da en temel insan hakkıdır. İktidar, 2025 yılı ve sonrası için kamu yönetimi bütçesinde tarımdan ve gıdadan tasarruf yapmamalıdır” ifadeleri kullanıldı.

Okullardaki beslenme sorunu da dile getirilerek “Gıda hakkının temel öznesi olan çocukların okul yemeğine ve içilebilir suya ulaşması sosyal devletin yerine getirmesi gereken ana görevlerdendir. Çocukların kamusal eğitim hakkına ulaşabilmesi, karar alıcıların; eğitime yeterli bütçe ayrılması ve gerekli önlemleri alması ile mümkündür” denildi.

Açıklamada tarım ve gıda krizinden kurtulabilmek için “Kamucu Tarım ve Gıda Politikalarını" savunmakla ve yaşama geçirmekle mümkün olduğu belirtildi.

“BİLİM VE TEKNİĞİN GÜCÜNÜ HALKTAN YANA KULLANMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Son olarak ise şu ifadelere yer verildi:

“Bu yıl 70. Kuruluş yılını kutlayan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, bilimin ve tekniğin gücünü halktan yana kullanmaya devam etme kararlılığındadır. Bizler, TMMOB’ye bağlı Gıda Mühendisleri Odası olarak aynı anlayışla; açlığın, yokluğun ve yoksulluğun son bulduğu, hakça ve adil paylaşımın olduğu bir ülke ve dünya özlemiyle bilimden, üretimden, insandan, emekten, doğadan, kamu yararı ve toplum çıkarından yana tutumumuz sürecektir” 
 

Şanlıurfa Gıda Mühendisleri Odası İl Temsilciliği'nden "Dünya Gıda Günü" açıklaması

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.